Sunt cărți care, oricât de mult ți-ar plăcea, nu îți vorbesc neapărat despre tine.  Și sunt minunate pentru că așa ai acces la lumi pe care nu le-ai cunoaște altfel, desigur. Dar mai sunt, pe de altă parte, și cele care îți repovestesc o parte din copilărie, care redeschid răni și readuc în prim-plan, în culori parcă mai vii decât atunci când au avut loc întâmplările, secvențe pe care tot speri să-ți aduci aminte că le-ai visat, le-ai inventat într-un joc, din plictiseală, le-ai văzut într-un film, nu că ți s-au succedat chiar ție prin fața ochilor.

Din cea de a doua categorie face parte Neliniștea serii, roman de debut scris de Marieke Lucas Rinjeveld, persoană non-binară care a câștigat, cu această carte, International Booker Prize în 2020.

Jas, fetița naratoare din Neliniștea serii, trăiește într-o familie religioasă strictă și visează să fugă cât mai departe de cei care impun atâtea reguli aberante. În același timp, grija și spaima că s-ar putea întâmpla ceva părinților o acaparează și o transformă, treptat, în ciudata școlii, a localității, ba chiar a familiei. Prinsă-n limitările familiei ca în niște lanțuri prea scurte, Jas evadează în mintea ei și se îndepărtează tot mai mult de locurile sigure. Răul e mereu acolo, pândește, așteaptă, iar Jas știe.

Să nu vă așteptați să citiți o „carte frumoasă”. Neliniștea serii e dură, e șocantă, e revoltătoare. Și din aceste motive este, pentru mine, o carte incredibil de frumoasă: excelent scrisă, redă cu precizie valurile de mulțumire și dezamăgire, bucurie și tristețe pe care le trăiește un copil care încă nu a învățat cum să funcționeze în acord cu toate mecanismele lumii din care face parte, o rotiță între atâtea altele, dar pe care o descoperă pe bucăți, mereu incomplet, mereu cu o doză de naivitate suprapunându-se pe brutalitatea realității, a vieții, a morții.

Se experimentează sexual și se explorează sexualitatea, avem note de incest, problematica pedofiliei – mai degrabă sugerată, totuși, multe scene de zoofilie sau perversiuni care implică animalele fermei familiei lui Jas. Și din aceste motive, repet, nu este o carte comodă, ci una plină de forță, poate chiar prea greu de dus, în funcție de cititor și de așteptările acestuia.

De asemenea, am descoperit întâmplător acest playlist și cred că merge minunat cu cartea, așa că poate luați Neliniștea serii, faceți o cafea tare-tare și deschideți cartea în timp ce dați play.


Susține ancazaharia.ro cumpărând cartea de aici, fără costuri suplimentare. 

Facebook Comments