Cât voi trăi, luna septembrie va însemna, pentru mine, răcoarea din diminețile în care nu exista bucurie mai mare decât aceea că a început școala. Mi-a plăcut fiecare secundă petrecută în clasă și-abia acum aș zice uneori că eram tocilară; altfel, cred că școala era doar o alternativă plăcută la realitatea din care ieșeam dimineața, cu rucsacul nu atât de greu ca al copiilor de-acum. Dar despre asta cu altă ocazie sau poate niciodată.
În septembrie începe școala, în mintea mea, pentru toată lumea. Copii, evident; părinții care sunt stresați de ghiozdane, pixuri, carioci, culori; bunici, profesori, chiar și pentru cei care n-au copii și nici job în domeniu, dar care sunt striviți de masele de elevi care aglomerează autobuzele brusc, odată cu primele frunze care meșteresc cel mai frumos covor din lume.
Mă gândesc acum la cât de aproape am fost eu de abandon școlar. De atâtea zeci de probleme pentru care ar fi fost nevoie doar de un pas greșit ca să mă poată învălui și scufunda. Unul singur. La cum și unde aș fi fost acum dacă nu aș fi avut, totuși, un ghiozdan și niște caiete la fiecare început de an – pentru toate acestea se făceau eforturi care poate multora le par o glumă. Deseori nu recunoști sărăcia când trăiești în ea; e realitatea în care te zbați și faci orice pentru a te adapta și pentru a supraviețui și mâine. De cele mai multe ori, supraviețuirea în mediul rural (sărac, fără locuri de muncă, fără infrastructură și fără educație) înseamnă renunțarea la „mofturi”, așa cum este mersul la școală.
Vreau să vă îndemn la un gest simplu și necesar într-o țară în care guvernările lasă pe seama ONG-urilor și fundațiilor de caritate tot, de la sănătate până la educație: Fundația Bucuria Darului și-a propus să ajute 300 de copii din mediul rural să ajungă la școală anul acesta. Cum poți ajuta? Donând rechizitele necesare unui copil la început de drum. Nu, copiii nu au nevoie de ghiozdan Elsa/Disney/Popeye cu licență, cumpărat dintr-o sumă cât un salariu mediu pe economie; au nevoie de o bază pe care să înceapă să își construiască singuri un viitor în care să nu îngroașe rândurile celor care abandonează din lipsa a câteva sute de lei care să îi pună în rând cu cei pentru care accesul la educație nu a fost niciodată o problemă. Poți afla mai multe despre site-ul lor, pe linkul de mai sus, sau poți dona direct la unul dintre centrele de colectare (Librăria Șt.O.Iosif, pe Mureșenilor; Coresi Shopping Resort sau la sediul Bucuria Darului, pe Gospodarilor 5, toate-n Brașov). Dacă îți e lene să faci shopping de rechizite pentru un copil pe care nu-l cunoști, donează aici și se ocupă alții pentru tine: RO34RZBR0000060016138641.
Leave a Reply