La Editura Paralela 45 a apărut în 2023 Istoria ilustrată a rockului, de Susana Monteagudo și Luis Demano (acesta din urmă este și autorul ilustrațiilor), traducere din spaniolă (de Ioana Andreea Tudose) a cărții Historia Ilustrada del Rock, din 2018.

Fără dubii, un must read pentru iubitorii și ascultătorii de rock, dar eu am văzut-o mai ales drept un bun manual pentru cei care doresc să-și lămurească puțin contextul apariției și dezvoltării rockului, precum și caracteristicile acestuia, și poate că asta face cartea să fie, în ochii mei, chiar mai potrivită pentru copii decât pentru adulți, deși nicăieri nu scrie că ar fi destinată special celor mici.

Formatul este de 32×24 cm

Rezumat

Formatul uriaș face ca această carte să aibă sub 50 de pagini în care trecem prin nașterea și dezvoltarea rockului (atât în SUA, cât și în UK), prin anii ’50, ’60, ’70, ’80 și ’90, fiecare cu reprezentanții săi.

De asemenea, descoperim aici un mic capitol dedicat femeilor din rock, dar și festivalurilor, melodiilor, albumelor și trupelor, genurilor muzicale și formelor de suport audio în care au devenit piesele accesibile publicului.

O altă secțiune importantă este despre artiștii „Morți prea tineri” – cu care cartea se și încheie, însă nu înainte de a reda câteva date statistice: cum The Flaming Lips au avut concerte în 8 orașe diferite în doar 24 de ore, pe câte continente a concertat Metallica în 2013 și câte milioane de bilete s-au vândut la turneul „360”, al celor de la U2.

Un poster de trei ori mai mare decât „Istoria ilustrată a rockului”, volum pe care-l însoțește.

Recenzie

Tocmai formatul acesta uriaș mi-a dat bătăi de cap, e destul de dificil să parcurgi cartea dacă nu stai cu ea într-un loc, nici nu poate fi vorba să o pui în geantă și să o cari după tine la cafeluță pe-afară.

Dar dă-i șansa de a fi citită în casă: poate să-ți readucă în atenție niște cântăreți sau formații de care poate, din nefericire, s-a întâmplat să uiți – eu, de exemplu, nu ascult Beck și Kraftwerk cu aceeași ușurință și intenție cu care mă duc la Nirvana, The Doors sau Janis Joplin, dar mă bucur când mi se aduce aminte de ei sau când intră-n playlistul de la radiourile independente pe care le ascult când lucrez.

Format schematic și dinamic.

Nu știu câte informații noi aduce Istoria ilustrată a rockului pentru un rocker cât de cât pasionat, de asta zic că o văd mai degrabă drept cadou perfect pentru un copil care acum descoperă căile miraculoase ale acestui gen.

Și susțin această afirmație și prin faptul că, după cum vedeți în fotografiile cu interiorul cărții, secțiunile fiecărui capitol sunt extrem de scurte, chiar schematice, deci este evident că nu ar trebui să ne așteptăm la vreun fel de enciclopedie.

Istoria ilustrată a rockului este ideală de cadou pentru un preadolescent, zic eu. Nu numai pentru el, dar mai ales pentru categoria asta de vârstă. Cred că sunt foarte mari șansele ca această carte să-i răspundă la numeroase întrebări și curiozități, de aici poate să își lămurească încrengătura de subgenuri, influențele din muzica rock și ce au determinat ele, relațiile dintre unii cântăreți, formații și festivaluri populare.

Dacă ai în preajmă pe cineva vag atras de muzica rock, cred că această istorie ilustrată va cimenta apropierea de cultura rock în general și va deschide o ușă către aprofundarea necesară.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea aici.


Dacă recomandările mele de carte ți se potrivesc și îți plac cărțile pe care le descoperi cu ajutorul meu, susține proiectul independent ancazaharia.ro abonându-te pe Patreon. Astfel te înscrii automat și la extragerile lunare pentru premii în cărți.

Facebook Comments