Îmi doream să citesc Pereţi subţiri încă de când am auzit-o pe Ana Maria Sandu citind la un eveniment; cred că era la scurt timp după ce apăruse această carte şi mai cred că era la una dintre ediţiile CArt Fest, festivalul de artă şi cultură de la Cristian, judeţul Braşov, despre care am scris aici şi de a cărui atmosferă mi-e tare dor.
Pereţi subţiri conţine 17 povestiri care pot fi citite atât separat, ca proze de sine stătătoare, cât şi ca roman, de vreme ce fiecare detaliază asupra vieţii (cu suişuri şi coborâşuri sau puncte-cheie) locatarilor unui bloc cu patru etaje din Bucureşti.
După cum spune şi titlul, pereţii sunt subţiri, ceea ce permite dramelor să se strecoare în afara spaţiului familial, scurgându-se pe sub uşi sau penetrând tencuiala superficială, şi să facă din poveştile de dragoste, morţile şi naşterile din bloc unele ale comunităţii. Această carte e ca un memento al faptului că orice fericire ascunde un mesaj încă netrimis către un terţ de care îţi e dor şi care îţi poate compromite relaţia, că orice bătrân în conţine în sine şi (sau mai ales) pe tânărul care a fost cândva şi care a apărut într-o zi drept noul locatar al garsonierei rămase libere, că aproape orice mamă plantează în urmaşul ei seminţele fricilor preluate de la propria mamă.
Fragilitatea fiinţei se vede mai ales în gesturile de zi cu zi, care se erodează şi care pălesc de la o etapă la alta, făcând din locatari umbre şi din poveştile lor doar nişte amintiri pentru cine-a mai rămas în viaţă şi îi mai poate pomeni. De cealaltă parte, începuturile de relaţii, fie ele amoroase, de prietenie sau de amiciţie între vecini, sunt ca un mers nesigur de bebeluş, toate acestea ducând clar, ferm şi imperturbabil la un sfârşit în care nu contează cum intri – deşi distincte, vieţile celor din blocul cu pereţii subţiri, odată percepute de la o distanţă fizică sau temporală amplă, devin doar mari dovezi de neputinţă umană, de vanitate şi dureroasă conştientizare a efemerităţii.
Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt;
găseşti cartea aici.
Leave a Reply