Roma antică. O istorie pentru toți a apărut în 2017 la Editura Neverland și e scrisă de Romulus și Aurelia Gidro, cei care reușesc să dea Romei antice o față pe care eu am mai întâlnit-o până acum doar în documentare. Însă nici acolo cu atât de multe detalii, reuțind astfel să creeze o imagine extrem de complexă, filigranată, a epocii de glorie a Imperiului Roman.

Pe lângă detaliile extrem de specifice, legate de viața publică și politică a vechii Rome, de personalități care au influențat poate și abia perceptibil dezvoltarea imperiului, dar care au contribuit, pe termen lung, la a construi pas cu pas ceea ce încă ne uimește și astăzi, în Roma antică. O istorie pentru toți întâlnim și informațiile care pot să bucure pe toți pasionații care au nevoie de un ghid, o incursiune nemijlocită în lumea Romei antice – cu arta și cultura romanilor, sexualitatea și ce puneau pe masă, literatura lor, vestimentația, toaleta masculină și machiajul și coafura femeilor.

Trebuie să recunosc că am simțit că a trecut vremea pentru a-mi însuși date istorice și nume ale tuturor celor care și-au adus contribuția (printre care pot enumera pe Caligula, Nero, Marcus Aurelius, Tacitus), însă aspectele legate de stilul de viață al romanilor au compensat pentru toate.

Într-un fel, mi se pare că acest volum este esențial atât pentru cei care vor o cunoaștere temeinică a istoriei de expus apoi la concursuri sau la școală, cât și pentru cei care sunt interesați de civilizația ai cărei oameni își făceau bucle, se vopseau sau foloseau peruci blonde din păr natural uman importat din ținuturile barbare germanice. Romanii foloseau alaun pe post de deodorant, își conturau ochii cu cerneală de sepie și foloseau măști de înfrumusețare care utilizau placenta de vacă pentru ulcerațiile faciale sau extract de organe genitale de vițel pentru dermatite.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt;
găsești cartea aici.

Facebook Comments