Au fost trei ani în care am lucrat ca librar – aşa a ieşit Jurnal de librar, în 2017 – şi în tot acest timp am vândut o categorie de cărţi pe care mi-am promis atunci să nu le citesc vreodată: jurnalele de călătorie. Mă săturasem de aceleaşi tipuri de persoane care cereau aceleaşi Oyibo şi Vând kilometri. Şi cărţile lui Sega, erau şi ele „la modă” pe-atunci, deşi pe acelea le-am citit imediat ce au apărut, totuşi păstrând convingerea că nu mai repet experienţa, că nu e pentru mine să aflu ce au făcut alţii pe un drum pe care poate există şanse să ajung singură cândva.

Nu ştiu ce anume s-a schimbat, poate doar faptul că nu mai sunt librar, însă am trecut la a devora cărţile scrise mai ales de români în urma unor experienţe de călătorie în ţări străine, pe alte continente. Absolut întâmplător, prima astfel de carte din acest new-year-new-me a fost Vând kilometri, scrisă de Mihai Barbu despre cei 26 000 de kilometri făcuţi în 13 ţări pe durata a patru luni.

Îmi place foarte mult conceptul din spatele titlului: autorul şi-a împărţit drumul în sectoare a câte 500 de kilometri, iar povestea şi pozele corespunzătoare fiecărui astfel de segment  le-a vândut cu câte 50 de euro susţinătorilor săi.

Am trăit odată cu el o mare parte din desfăşurarea unei acţiuni la care mi-a dat senzaţia că este spectator nu tocmai impresionat, iar tot ce-am citit m-a făcut doar să-mi doresc şi mai mult să am cândva un permis pentru o motocicletă (bine, nici pe aia nu o am), căci ştiu că disponibilitatea de a da de probleme şi-n alte părţi decât acasă există din plin în cazul meu.

De la jumătate încolo (bine, fie, ultima treime) am avut constant senzaţia de nerăbdare, transmisă probabil de autor, de a ajunge acasă şi-a pune odată punct aventurii, la mine transformată în nevoia de a ajunge la finalul cărţii. Mi-aş fi dorit să văd, prin ochii lui Mihai Barbu, mai mult din lumea de dincolo de motocicletă şi de drumul tot înainte, devenit un scop mai mare decât acela de a vedea în detaliu lumea din jur.


Nu pare să fie în plan pentru Editura Art publicarea unei ediţii noi,
însă afli aici când şi dacă revine în stoc.

Facebook Comments