Anca Andreea Nemeș are 33 de ani și a studiat Managementul Instituțiilor Europene în Cluj, la Babes-Balyai, acolo unde a făcut și un masterat pentru specializarea pe partea de comerț/marketing online. După ce a terminat facultatea, a lucrat în mai multe domenii: asigurări, call center, chiar și ca make-up artist într-un mall din Londra, dar cel mai relevant job este cel la care a renunțat de doar două luni pentru a-și face propria afacere. A lucrat într-un start-up 4 ani și jumătate, timp în care a crescut de la customer service și pregătirea coletelor din depozit până la account manager. A învățat foarte multe în acest timp și a avut noroc și de o echipă faină. Acum pune bazele unei afaceri frumoase, colorate și care necesită o precizie care mie mi se pare uluitoare. Am vrut să aflu mai multe despre Anca și despre Color Drops Mandala.

Cum a apărut Color Drops Mandala?
Drops Mandala a apărut ca o întâmplare, când căutam un model pe care să îl pictez pe măsuță de cafea făcută din paleți. Căutam cu sora mea un model ușor de desenat și colorat pentru ca eu nu aveam nici talent, nici experiență. Am găsit o mandala din puncte care am considerat că nu poate fi atât de dificil de desenat. Am printat modelul pe foi A4, am încercat să desenam modelul pe masă cu indigo, însă nu a ieșit nimic. În cele din urmă, am pictat mandala liber și după aproape 3 luni de muncă am fost foarte surprinsă să văd că a ieșit ce trebuia. Așa am prins curaj să mai încerc să pictez și alte mandale, mai ales că mi-a plăcut foarte mult procesul: este relaxant și meditativ.

De cât timp pictezi bijuterii? Ce e special (sau dificil, de fapt) la tehnica folosită? Asta întreabă un om incapabil să traseze niște linii; să formezi ceva, orice, cu ajutorul unor puncte, să le reușești aceleași dimensiuni etc. mi se pare fascinant.
Bijuterii am început să pictez la scurt timp după ce am terminat masa, deci de aproape 3 ani, pentru ca am vrut să continui să pictez mandale, însă la o scară mai mică. Am început inițial cu niște cutii de bijuterii, după care am descoperit că îmi plac punctele mici și detaliile. Mandala reprezintă o formă geometrică complexă, simetrică, organizată în jurul unui punct central și probabil că cea mai dificilă parte este păstrarea simetriei — este nevoie ca toate punctele să fie de aceeași dimensiune și să se păstreze aceeași distanță între ele. Crearea punctelor de aceeași dimensiune nu este atât de dificilă, folosesc niște unelte speciale oricine poate face asta cu puțin exercițiu. Este însă nevoie de foarte multă răbdare, minuțiozitate și atenție la detalii.

Ai urmat vreun curs sau ai făcut vreun fel de specializare undeva?
Am învățat singură, urmărind tutoriale pe internet. La început alegeam modele simple, care îmi plăceau, și le reproduceam. Cu timpul însă am început să creez mandale originale, din ce în ce mai complexe. Acum toate mandalele pe care le pictez sunt originale și de obicei nu fac același model de două ori. Îmi place să creez modelele spontan, fără să plec cu un design în minte; cel mult îmi aleg o culoare predominantă, iar ideile îmi vin pe parcus ce mandala prinde formă. Oricum, dacă încerc să îmi fac un plan, de obicei se modifică pe parcurs și rezultatul nu este aproape niciodată cel propus. În felul acesta, rezultatul este mereu o surpriză, chiar și pentru mine.

Drops Mandala ce e pentru tine: hobby, activitate part-time, business?
A început ca un hobby, făceam bijuterii și cutii de bijuterii și le dădeam cadou prietenilor, familiei, cunoscuților. Au fost foarte bine primite și apreciate, iar la scurt timp au început să apară comenzile, așa că încetul cu încetul a devenit o activitate part-time. Făceam însă cu greu față comenzilor, pentru o pereche de cercei am nevoie de 2-3 ore de lucru. Cu un an în urmă am început să mă gândesc serios la ideea de a face un business din asta, și acum două luni m-am decis să fac acest pas. Am renunțat la job si am deschis un SRL.

Acum 3 luni am început să organizez și workshop-uri de pictat mandale folosind tehnica punctului pentru că eram mereu întrebată: Cum faci asta? Cât timp iți ia? E greu? Pot să încerc și eu? Și organizarea de workshop-uri este ceva complet nou pentru mine, însă îmi place enorm să fac asta: în primul rand pentru că feedback-ul este unul pozitiv (lumea pleacă după 2-3 ore relaxată, cu mintea limpede și cu o mandala pictată de ei), și în al doilea rând pentru că îi las să fie creativ și nu să copieze un anumit model, iar mandalele create sunt întotdeauna unice și deosebit de frumoase.

Cât timp investești zilnic? Cât durează să faci o pereche de cercei cu diametru mare?
Acum îmi dedic cel puțin 8 ore pe zi pictatului și dacă mai am norocul să am cel puțin o oră liberă în weekend, mai meșteresc și atunci câte ceva. O pereche de cercei o pictez în aproximativ 2-3 ore, iar un ceas îl fac în aproximativ 8-9 ore (bineînțeles, timpul poate varia în funcție de dimensiunea ceasului și de complexitatea modelului).

Pictezi și lemn, dar și metal. Am văzut cercei sau brățări, dar și obiecte mai mari, cum ar fi un suport de perete pentru chei. Ce altceva mai faci sau ai mai făcut? Și la ce nu te-ai băga niciodată?
Îmi place, în general, să pictez obiecte mici. Recent am început să pictez și ceasuri de perete, cu diametrul de 30 cm și mi-a plăcut foarte mult să lucrez la un proiect mai amplu: am mai mult spațiu pe care să mă desfășor și mai mult loc pentru creativitate. Am încercat acum ceva timp să pictez și pe sticlă, am decorat o vază pentru flori, însă prefer culorile acrilice și lemnul. Aș spune acum că nu aș picta niciodată tricouri (pânză), însă nu se știe, poate că o să încerc o dată.

Pictura mandalelor punctate vine și cu un stil de viață? Faci yoga, de exemplu?
Sincer, nu m-am gândit niciodată la asta. Da, fac yoga ocazional, iubesc să îmi petrec timpul în natură, alerg, mă cațăr (în sală și la stâncă), schiez. Acum, că stau să mă gândesc, sunt o persoană destul de activă. Poate că pictatul mandalelor echilibrează un pic balanța, fiind o activitate statică, meditativă și creativă. În plus, de când mă știu am căutat moduri creative de a mă exprima și în sfârșit am găsit ceva care să îmi placă și să îmi și iasă.

Cum arată o zi de lucru pentru tine? Dar una liberă?
Ziua de lucru arată diferit, în funcție de starea mea de spirit, care îmi influențează destul de mult creativitatea și răbdarea. Așa că, atunci când am spor la pictat, încerc să profit și să realizez cât mai multe piese. Când nu merge pictatul, mă ocup de fotografiat produse, editat poze, marketing, research, pregătesc baza pentru bijuterii sau pun agățători și lăcuiesc produsele proaspăt pictate. Ziua liberă depinde de vreme: îmi place să-mi petrec timpul liber în natură, așa că, atunci când vremea permite, ies pe munte sau la cățărat. Când este urât afară, pictez.

Culorile folosite au vreo semnificație pentru tine, ai preferințe în zona asta sau culori pe care nu le folosești?
Îmi place să folosesc culori vesele. Am observat că folosesc culoarea mov în aproape toate mandalele pe care le pictez. Violetul este asociat cu spiritualitatea, sacrul, eul superior, pasiunea, cel de-al treilea ochi, împlinirea și vitalitatea.  Are o varietate de efecte asupra minții și corpului, inclusiv calmarea minții și a nervilor, îmbunătățirea sacrului, crearea sentimentelor de spiritualitate și încurajarea imaginației și creativității.
Cel mai important pentru mine este cum îmbin culorile. Urmăresc să creez mereu armonie și efecte vizuale inedite.

Ai avut parte de cereri ciudate din partea clienților? Gen pictat câinele. Bine, poate am exagerat, dar ceva care te-a surprins, în bine sau rău?
Un client mi-a cerut recent sa ii pictez un ceas cu o mandala care să fie o interpretare a unui model de broderie tradițional românească. Propunerea m-a surprins plăcut, așa că am acceptat, iar rezultatul a fost o surpriză chiar și pentru mine.
Cereri ciudate nu am avut până acum. Am fost întrebată dacaă pictez tricouri și am refuzat pentru că necesită tehnici și culori diferite și acum nu simt că este momentul să diversific.

Ce sfat ai da cuiva care îți admiră munca și se simte inspirat de ceea ce faci?
Să nu îi fie teamă să se exprime creativ (prin scris, desenat, pictat, meșterit de orice fel), pentru că are un efect minunat asupra minții.

Unde găsim ce faci? Doar online, făcând comandă? Sau și prin vreun magazin de handmade, prin oraș sau prin țară?
Pe Instagram, pe Facebook, pe la târguri de handmade și sper că și pe etsy.com din primăvară.
Facebook Comments