Pe cei de la Dollofam îi ştiu pentru că îl cunosc pe Claudiu, adică o jumătate a echipei, şi pentru că sunt tot mai atentă la oamenii care mă impresionează prin ce fac; printre aceştia se numără tot mai mulţi corporatişti care lasă biroul pentru a face ceva cu mâinile lor şi pentru a transforma o pasiune, uşor-uşor, într-o muncă pe care din exterior pare că nu o simt ca pe o povară. Le-am pus întrebări despre cine sunt şi ce  fac celor de la Dollofam şi încep cu ei seria mea de interviuri a t e l i e r, prin care vreau să descoperim împreună pe meşteşugarii noi şi hip ai ţării noastre.

Cine e în spatele Dollofam şi de unde v-a venit ideea?
În spatele Dollofam sunt un motan și două persoane. Blue, motanul care dă trezirea la ora 6, și noi, Alina și Claudiu, cele două persoane trezite de Blue. În ceea ce privește ideea, aceasta ne-a venit în timp ce urmăream un clip în care era prezentată casa unei vedete de la Hollywood. Într-un colțișor, pe o comodă, se întrezăreau câteva figurine de mici dimensiuni, decorate minimalist, care reprezentau membrii familiei. De mult ne doream să creștem împreună un proiect creativ, astfel că acesta a fost pentru noi momentul „aha”. Apoi ne-am documentat cum se numesc, dacă mai face cineva ceva asemănător la noi, de unde le putem cumpăra etc. A durat ceva timp din momentul în care am hotărât să facem asta până în momentul în care ne-am apucat efectiv de pictat, și asta pentru ca n-a fost foarte simplu să găsim cele mai potrivite materiale, să testăm diverse modele și vopseluri.

Cum ia naştere un Dollofam? Cât durează de la asigurarea materiei prime până când ajunge în prima poză în care vă etichetează clientul pe Instagram?
Cel mai mult durează asigurarea materiei prime. Durează aproximativ o săptămână ca figurinele blank din lemn de esență tare să fie făurite în atelier și să ajungă la noi. Vopseaua, lacul și pensulele la fel, trebuie să fie de bună calitate, așa că avem un magazin de specialitate unde mergem o dată pe lună să ne luăm ce ne trebuie (și ce nu trebuie, evident). Din momentul în care primim mesajul până în momentul în care dollofamii ajung în noua casă trec aproximativ 3 zile. Depinde de complexitatea comenzii și de locul în care trebuie să ajungă. Am avut și situații în care dollofamii au călătorit mii de kilometri (nu au rău de avion), iar asta poate dura până la două săptămâni. Așadar, primim poza, facem un popcorn, ne uităm la un film pe Netflix și ne băgăm la somn. Glumesc. După ce primim poza începem munca de detectiv, întrebăm ce alte elemente am putea picta și ce hobby-uri și preferințe are persoana care urmează să primească dollofamii. Începem să îi schițăm, iar apoi să îi pictăm. O altă provocare o reprezintă combinarea culorilor pentru a găsirea nuanței potrivite. Sau până ne punem de acord ce nuanță este de fapt (culorile de pe ecran pot fi înșelătoare uneori). Blue ne lămurește până la urmă. Folosim culori acrilice în cel puțin 2 straturi, pentru a ne asigura că stratul de culoare este uniform. Urmează lăcuirea, în urmă căreia dollofamii se odihnesc câteva ore cât îi lăsăm la uscat. Apoi are loc ședința foto și împachetarea. Facem totul ca și cum urmează să îi facem cadou celor mai buni prieteni ai noștri. Adevărul este că, până acum, am avut parte numai de oameni super faini și nu am văzut comenzile ca pe o obligație, ci chiar am pictat cu drag și cu gândul că micile figurine vor ajunge pe mâna unor oameni frumoși.

Care e fluxul de lucru? Aveţi un job stabil şi faceţi păpuşele după muncă sau în weekend-uri?
Considerăm că atunci când lucrăm la păpuși are loc și un act terapeutic, un detox de social media și monitoare. Pentru că la job-urile noastre stabile stăm destul de mult cu ochii în ecrane, faptul că după avem ocazia să lucrăm ceva manual, să pictăm, ni se pare o binecuvântare. Și ochii noștri spun la fel, probabil. De obicei și după muncă, și în weekend. Cam tot timpul. Cum era vorba aceea: asta visez, asta pictez.

Aţi ajuns la punctul în care aveţi o stabilitate sau o anume predictibilitate a afacerii pasiunii voastre?
Aici este destul de dificil de răspuns. Momentan vedem asta ca pe o pasiune, o cale de a cunoaște oameni noi, de a dărui bucurie. Ca să pictezi suficient de multe păpuși încât să trăiești din asta trebuie să investești foarte mult timp în unelte de promovare. Dacă nu îți faci reclamă, oricât de calitativ sau de original ar fi produsul tău handmade, este greu să afle lumea despre tine. Iar pentru a face asta, ar însemna ca unul dintre noi să renunțe la jobul stabil și să se ocupe full time de dollofami. Momentan nu suntem încă acolo, dar noi ne dăm toată silința și sperăm ca asta să se întâmple cât mai curând.

La ce distanţă – de timp, comenzi, implicare şi investiţie – vă aflaţi de a transforma Dollofam într-o afacere în sensul consacrat al cuvântului?
Așa cum spuneam, volumul nu este încă atât de mare încât să facem doar asta, dar atunci când vom ajunge să dormim câte 30 de minute pe noapte, seară de seară, 1 lună întreagă, deoarece am pictat și urmează să plecăm la muncă, probabil că va trebui să mai bem o cafea, ah, da, și să renunțăm la job. Investiția cea mai mare pe care o poți face în această afacere ține de promovare. Cu cât investești mai mult în promovare, cu atât ai șanse mai mari de reușită. Chiar citeam recent despre un tânăr român care a cheltuit 200 mii de euro pe promovare, în doi ani, dar a câștigat 2,3 milioane euro. Blue ne tot împinge să facem și noi asta. Îți dai seama câte bobițe i-am putea cumpara de 2,3 mil de euro?

Într-o lume în care toţi fac social media şi copy, v-aţi îndreptat spre ceva care îmbină meşteşugul cu nevoile de personalizare a oricărui articol specifice atenţiei pe care ne-o dorim online. De ce asta şi nu altceva? Aţi vrut să fugiţi departe de job-ul de zi cu zi?
Tocmai pentru că la job facem social media și copy, cumva am zis să mergem în partea total opusă. Vedem cum joburile ce țin de digital tind să dispară. Inteligența artificială face o treabă din ce în ce mai bună și mai ieftină. Doar că va mai dura puțin până când un robot se va duce în pădure să ia un lemn să îi dea forma, să îl picteze și să facă asta cu drag. Pentru că o păpușă pictată, e doar o papușă pictată. O păpușă pictată cu drag e un Dollofam. Ce ziceai tu, că nu facem copy?

Cum arată atelierul vostru? Atât cel prezent, cât şi cel la care visaţi pentru când se face Dollofam mare.
Atelierul nostru tinde să ne dea afară din casă. Inițial acesta era format dintr-o lampă, un fund de lemn și două pensule. Acum vorbim despre sute de păpuși de lemn, lămpi, lupe de masă, bormașini, fierăstrău electric, zeci de pensule, sute de tuburi vopsea, cutii de transport și multe alte articole necesare pentru realizarea și împachetarea dollofamilor. Toate acestea stau frumos în dormitor, de fapt nu, noi dormim în atelier, mai precis. Sperăm ca într-un viitor nu foarte îndepărtat să punem bazele unui atelier în care să aducem și oameni dornici să învețe și să practice acest meșteșug.

Ce nu puteţi face? Am văzut oameni, copii, căţei, pisici. Ne bazăm pe voi când ne vom lua roboţei drept pets?
Momentan facem dollofami adulți, copii, pisici și căţei, dar intenționăm să introducem personaje noi în familia dollofam. Asta necesită ceva timp pentru găsirea unui meșter bun care să ne satisfacă pretențiile. Îl găsim noi până la urmă. Clar vă puteți baza pe noi, dar care va mai fi partea amuzantă la o pisică electrică? N-o să mai spui „Doamne, ce pisică grasă ai!”. Vei spune „Ce baterie de 20.000 mAh are pisica ta.”

Aţi avut vreo comandă imposibil de realizat, vreo cerinţă (excentrică) pe care v-aţi văzut nevoiţi să o refuzaţi?
Deocamdată nu am refuzat nicio comandă. Așa cum am zis, până acum am avut de-a face numai cu oameni super faini. În situația în care un client și-a dorit un accesoriu pe care nu îl puteam sculpta sau comanda în timp util, i-am propus o alternativă care să îi placă, poate chiar mai mult decât ideea originală. Și aici, Blue ne salvează de fiecare dată. Dărâmă el ceva de pe dulap, ne cade în cap și atunci ne vine ideea salvatoare!


Pe dollofami îi puteţi vedea pe pagina Dollofam, acolo unde admiraţi munca Alinei şi a lui Claudiu şi unde puteţi discuta cu ei dacă v-aţi face un cadou şi nu prea ştiţi dacă v-ar sta bine păupuşele sculptate şi pictate.

Facebook Comments