În 2019 apărea, scrisă de William O’Connor, Dracopedia Field Guide. În 2021 apare și la noi, în traducerea lui Viorel Zaicu, Atlasul Dragonilor. Dragonopedia lumii, de la amphipteridae la aripazoni, la editura Paralela 45. Și-avem astfel un cadou excelent pentru pasionații de dragoni, fie ei mici sau mari – atât dragonii, cât și cititorii, pentru că vorbim despre genul acela de carte care nu se adresează unei anume categorii, ci e de răsfoit pentru oricine a fost vreodată atras, fascinat sau poate chiar scârbit de un dragon. Răspunde și întrebărilor pe care nu știai că le ai, e viu colorată și, spre bucuria și mulțumirea mea, foarte logic structurată.

Întâi am răsfoit Atlasul Dragonilor cu uimire de copil care pătrunde într-o lume pe care o considera secretă, am mângâiat paginile și am trecut de la o imagine la alta în căutare de asemănări și diferențe între creaturi. Apoi am pus ochelarii de adult și am comparat anvergura aripilor, zona de răspândire, elementele de recunoaștere, habitatul și hrana preferată, denumirile alternative și starea de conservare a dragonilor din cartea lui O’Connor.

Pentru un iubitor de dragoni – dar nu numai -, calitatea imaginilor și-a hârtiei sigur este un mare plus. Cum spuneam, nu e musai să fii copil ca să îți oferi Atlasul Dragonilor, însă mi se pare un cadou excelent pentru un copil dornic să descopere orcii de mare sau la dragonii mari scuipători de flăcări. Poate că mi-ar fi plăcut să fie totul și mai detaliat, să avem și niște legende, dar volumul de față respectă principiul unui atlas: e concis și precis, este exact ce trebuie dacă ți-ai propus să te avânți în lumea dragonilor și vrei să-i cunoști pe toți dinainte. Sau dacă nu-ți mai poți aminti cum se numește creatura aia micuță, roșcovană și cu corn.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea aici.
Susține ancazaharia.ro pe Patreon și intră automat în cel mai nou concurs.

Facebook Comments