Romanul Bezna e proaspăt apărut la editura Polirom – a fost lansat în noiembrie 2018 la târgul Gaudeamus, și este prima carte pentru copii scrisă de Flavius Ardelean, scriitor brașovean pe care, până la această carte, foarte puțini l-ar fi văzut drept omul potrivit pentru literatura pentru cei mici. 

Bezna este o carte recomandată copiilor cu vârsta de peste 10 ani, dar și adulților – este atât propunerea mea, cât și a autorului. Ba chiar aș îndrăzni să afirm că nici copiilor mai mici nu le poate dăuna în vreun fel. Avem monstruleți, fantome, copii aventuroși și fricoși, la fel ca în viață, probleme de rezolvat și depășit, animale de companie simpatice și mereu dispuse să ajute. Și multe nume de personaje extrem de potrivite și atrăgătoare pentru cititori: Ardei Iute, Polonic și Scorțișoară sunt doar câteva dintre acestea.

Așadar, toți copiii Povestitori sunt strânși într-un conac unde trebuie să se adune în Bibliotecă pentru a citi împreună în încercarea de a alunga Bezna care a cuprins ținutul. După cum ne putem imagina, nu totul este ceea ce pare și nu toată lumea e cine se pretinde a fi, iar de aici totul se divizează în posibilități aproape nelimitate și situații aproape la limită. Jocurile din acest conac se joacă fără ca participanții să cunoască regulile.

Există „un întuneric bun și unul rău”, iar copiii sunt absorbiți de mâncarea excepțională pregătită de tanti Ioana Tocana și astfel își uită viețile de dinainte de conac. Poate de aici deducem pentru prima oară ideea că, acordând prea multă atenție burții și umplerii acesteia, ajungem să neglijăm hrana pentru minte și suflet.

Se citește rapid Bezna – care se anunță a fi parte dintr-o serie pe care o aștept cu entuziasm, ilustrațiile făcute de Ecaterina G. (vă rog, urmăriți-o aici, e minunat ce face!) completează o scriitură care la noi e unică și recognoscibilă încă de pe vremea Îmblânzitorului apelor (după a cărui citire, acum o veșnicie, i-am luat un decent interviu lui Flavius, de citit pe Hyperliteratura, aici).

Ce vrea autorul să spună? Probabil faptul că e esențial cititul. Că reușești să alungi Bezna citind, că evadezi de oriunde ai fi captiv. Că înțelegi un context mai larg și că, poate, deciziile pe care le iei post-lectură pot fi mai bune, ceva mai gândite, mai asumate, ca de om matur. Fie că ai 5, 15 sau 50 de ani.

Dacă vrei să o citești și să mă contrazici, găsești Bezna de comandat aici.

Facebook Comments