Pe Jay Shetty cred că-l ştie toată lumea de pe Facebook, din filmuleţele care cred că ni l-au făcut simpatic tuturor. Eu nu ştiam însă că a petrecut trei ani în India şi că de acolo a dobândit ce-i trebuie pentru a fi atât de apreciat online. Acum, odată cu cartea de faţă, aflăm că e şi ceea ce e necesar pentru un trai liniştit, cu înţelegere şi respect faţă de sine, cu abilităţi de identificare a unui scop care să aducă, pe termen lung, bucurie şi împlinire.

Am citit şi auzit păreri împărţite legate de Gândeşte ca un călugăr şi la fel sunt şi părerile mele, multe şi diferite. Pe de o parte, aş fi vorbit despre ea la superlativ dacă aş fi avut-o acum 10-15 ani. Aş fi văzut în ea o mulţime de sfaturi de urmat şi de exerciţii de făcut pentru a-mi uşura drumul spre maturitate, însă acest drum este deja făcut la acel nivel şi cunoştinţele mi le-am dobândit în alte moduri.

Pe de altă parte însă, cartea asta mi se pare utilă chiar şi-acum pentru că e foarte bine structurată, înainte de toate. De la tematica aleasă pentru capitole şi până la index-ul de termeni de la final, totul este gândit astfel încât să ai răspunsul la diverse întrebări la doar câteva răsfoiri distanţă, fie că vrei să afli ceva despre taoism, yoga sau YouTube, melatonină sau Leonardo di Caprio, despre meditaţie şi incantaţii, despre a oferi şi a medita pe baza unor întrebări.

Chiar dacă o anume felie de informaţie în sine poate să nu constituie noutate pentru cititor, felul în care e aceasta structurată şi îmbinată cu altele, cum  spuneam, este unic şi de foarte mare ajutor. Dacă ai fost sau eşti preocupat de tine, de dezvoltarea ta personală şi de spiritualitate, atunci poate că nu mai are multe lucruri noi să-ţi transmită cartea lui Jay Shetty, dar tot o văd utilă dacă o ţii în maşină sau pe noptieră şi-o mai deschizi din când în când la vreo oprire sau într-o noapte de nesomn.

La finalul fiecărui segment de informaţie – şi asta mi se pare excelent – ai un set de exerciţii de făcut, fie că sunt ele îndreptate către meditat, gândit atent la un anume aspect al vieţii tale, de cântat sau de rugat oamenii apropiaţi să-ţi listeze momentele bune. În fine, dacă te afli într-un moment bun al vieţii tale, atunci probabil că nu ai nevoie să-ţi spună Jay Shetty ce ai putea îmbunătăţi. Dar dacă treci printr-o perioadă proastă, ia în calcul sfatul lui: Gândeşte ca un călugăr şi s-ar putea să descoperi câteva răspunsuri care să te ajute să-ţi fie tot mai bine.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt;
găseşti cartea aici

Facebook Comments