Începând de astăzi, 21 august 2020, şi până duminica viitoare, pe 30 august, are loc în Bucureşti Festivalul One World Romania, festival internaţional de film documentar şi drepturile omului care se desfăşoară, anul acesta, în condiţii adaptate situaţiei mondiale actuale. Sunt 10 secţiuni (printre care amintesc Dreptatea într-o lume strâmbă, Girls just wanna have fundamental rights ori Corpuri politice), deci un total de 67 de filme a căror difuzare are loc în prezenţa unor invitaţi importanţi, printre care regizori şi muzicieni foarte cunoscuţi, pe care îi descoperi detaliat aici.

Filmele se difuzează, începând de astăzi, în opt locuri: Verde Stop ArenaMercato KulturInstitutul Francez din BucureștiMuzeul Țăranului RomânCinema Muzeul ȚăranuluiInstitutul Balassi – Institutul Maghiar din BucureștiRezidența BRD Scena 9Manasia Hub.

Cel mai interesant şi util de ştiut este că, dacă vă aflaţi la distanţă sau, în orice caz, în imposibilitatea de a ajunge la una dintre locaţiile unde se desfăşoară festivalul, poţi plăti 12 lei şi viziona de acasă, aşadar online, un film la alegere. În plus, există şi opţiunea de achiziţionare a unui abonament full festival pass online, care costă 90 de lei şi îţi permite să vezi de pe canapea şi fără mască toate filmele de la ediţia curentă.

Asigură-te că urmăreşti desfăşurarea evenimentelor de pe site pentru a participa la  dezbaterile online de pe pagina de Facebook. Programul acestui an este disponibil aici.

Tema acestui an este Omul fără o identitate clară în mentalul majorității, în același timp urban și rural – pe scurt, străinul, minoritarul, marginea, periferia și tot ceea ce nu e inclus în acea majoritate. El poate fi asociat, în funcție de context, la fel de bine cu o persoană de etnie romă, cu o persoană homosexuală, cu o persoană săracă sau cu un refugiat sau imigrant.

ONE WORLD ROMANIA este primul festival de film documentar din Bucureşti şi unicul dedicat drepturilor omului din România. Inspirat de festivalul cu acelaşi nume de la Praga, adus la București la inițiativa Centrului Ceh, festivalul s-a adaptat, conceptul, selecția și organizarea devenind autonome. În 2009, membrii echipei festivalului au înfiintat Asociaţia One World Romania, care, în afară de festivalul de film documentar organizează și multe alte evenimente şi proiecte de-a lungul anului.

Facebook Comments