Nu știu dacă aș fi citit cartea aceasta dacă ea ar fi existat în copilăria mea – știu sigur că acum, adultul din mine avea nevoie de o astfel de călătorie prin amalgamul și zumzetul piețelor lumii, un subiect care mă atrage tot mai mult, deși sunt o novice și n-aș ști să spun că-mi place altceva decât atmosfera autentică a majorității piețelor, varietatea imperfectă și-n contradicție cu standardele predictibile ale supermarketurilor, plus ceva nostalgie legată de mâncărurile bunicilor și poveștile lor.
În cartea Prin piețele lumii, scrisă de Maria Bahareva, ilustrată de Anna Desnițkaia și publicată la noi de Editura Frontiera în 2023 în traducerea lui Vasile Ernu, vorbim despre 24 de piețe ale lumii: avem 12 țări, câte una recomandată pentru fiecare lună a anului, iar din fiecare țară ni se recomandă câte două piețe reprezentative – și printre cele mai mari, am dedus eu.
Astfel, călătorim imaginar prin Chile, Thailanda, Spania, SUA, Etiopia, Maroc și chiar România, printre altele; la noi în țară ne oprim la Piața Obor din București și la Piața Dacia din Brașov. Înainte de asta, cartea ne propune un joculeț tip find Waldo: să găsim personajele și elementele propuse o dată la câteva pagini, după ce facem temeinic cunoștință cu ele în context local.
Prin piețele lumii mi se pare mult mai educativă și încărcată cu informații utile și precise în cazul unei călătorii decât aș fi estimat la prima vedere: fiecare țară are două pagini cu generalități, apoi câte una pentru fiecare piață, urmată de cele două pagini pentru joculețul pe care eu l-am făcut cu entuziasm de copil – și cu frustrare, că la un moment dat n-am găsit toate înghețatele.
Astfel, în fiecare caz aflăm care este ziua de piață, ce alimente se pot cumpăra, ce se poate pregăti cu ele – și avem chiar și câte o rețetă specifică detaliată. Mai mult, pentru fiecare țară există și un mic ghid de conversație (forme de salut, mulțumesc, cât costă?), informații despre cele mai mici bancnote ale locului și ce poți cumpăra cu ele.
De asemenea, fiecare piață are parte de: localizare, nume alternative folosite de localnici, orar, informații despre istoric și înființare, prin ce se deosebește, cum arată și ce să nu ratezi, ce să iei cu tine – de exemplu, se pare că e specific ca-n Chile să vezi oamenii la piață cu cărucior de supermarket, în vreme ce în Etiopia se folosesc, pe lângă modernele și poluantele pungi de plastic, și tradiționalele coșuri împletite. Cu ajutorul rețetelor înveți să faci tomatican ca-n Chile și salată mesclun ca-n Franța.
Poți folosi Prin piețele lumii fie ca pe un izvor de jocuri cu cei mici, fie ca pe o carte de bucate, fie ca pe o sursă de idei de călătorie sau chiar un ghid. Și peste toate acestea adaugi și puțină istorie, și niște cunoștințe generale: descoperi impresionanta clădire a Pieței Centrale din Santiago, Piața Acoperită Paul Bocuse din Lyon, faptul că-n Obor se vând zilnic 90 de tone de legume proaspete sau acoperișul specific de pirogranit al Pieței Centrale din Budapesta.
Sincer, nu știu dacă să recomand Prin piețele lumii pentru copiii voștri, nu-mi dau seama exact cum ar parcurge-o un copil. Știu sigur că eu, dacă m-aș întoarce în timp să-mi fac cadou cartea asta, mi-ar plăcea la culme și s-ar putea transforma într-o experiență care să-mi dea impulsul de a cunoaște mai multe despre lume și culturile ei, despre autenticitate și domeniul culinar, despre natură și adaptare, creativitate, gust și culoare.
Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea AICI.
Leave a Reply