Cum rar de tot se întâmplă, am primit o carte la citit în avanpremieră, așadar cu ceva vreme înainte ca ea să fie lansată pe site-ul editurii și în librării. Am citit-o abia acum, când Promisiunea e deja disponibilă pentru comandă cu livrare în doar câteva zile, așa că măcar aveți mulțumirea că o puteți comanda pe loc dacă vi se pare că recomandarea mea vi se potrivește.

Promisiunea este cartea lui Damon Galgut, câștigător de Booker Prize în 2021, și e un roman despre o familie de sud-africani albi. Aceștia dețin o fermă lângă Pretoria, iar la moartea unui membru al familiei se face promisiunea ca o mică proprietate să ajungă la Salome, servitoarea de culoare a familiei. Trec zeci de ani, apar și dispar probleme și personaje, însă Salome tot nu deține bucățica de pământ care devine monedă de schimb între proprietari. Sau, mai rău, unealtă de șantaj: dacă semnez pentru Salome, mă ajuți și tu cu x chestiune? Nu e tocmai spoiler să vă spun ce e evident: că nimeni nu va ceda nici în fața monedei, nici a șantajului. Și slujitoarea nu e singura care are de suferit în urma acestor tranzacții niciodată finalizate.

Îmi place ce a făcut autorul cu construcția romanului: veți vedea citind titlurile capitolelor și descoperind, de la unul la altul, scurgerea timpului și obiectivul pus pe un anume personaj într-un anumit punct al existenței.

Pe de altă parte, deși pământul promis lui Salome este nodul care leagă poveștile, acesta rămâne oarecum secundar (poate chiar terțiar, de fapt), de vreme ce reuniunile de familie au loc doar la înmormântări ale unor personaje importante, ceea ce influențează dinamici de putere în cadrul familiei secerate la intervale de timp aproape egale. Relațiile de familie sunt personaje în sine: încrâncenate ori doar determinate, iertătoare și maleabile sau dure și pline de cicatrici adunate în timp, se luptă pentru a domina, a supune și-a frânge cu scopul de a nimici sau cel puțin acela de a conduce. Vezi, apropiindu-te, că nu mai au ce. Imperiul lor e ca o casă de Miss Havisham într-un peisaj colorat de tensiuni rasiale complexe, zugrăvit în tonuri triste, cu un fundal sonor discordant, la întâlnirea dintre furie, frustrare și resemnare.

Promisiunea este romanul pe care să-l citești când ai nevoie de un reminder concret, punctual și dureros despre efemeritatea vieții. Dacă amâni să iei o decizie într-o privință oarecare, poate citești cartea lui Galgut ca să-ți aduci aminte că sunt mari șanse întotdeauna ca mâine să fie mult prea târziu să mai zici da sau nu. Că tot ce ai e tot ce ești aici și acum. Și că ai o mare responsabilitate pentru tine, cel/cea de mâine, dacă te vei putea duce pe tine până acolo.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea aici.

Facebook Comments