Lucrez de câţiva ani ca freelancer – în mare parte traduceri literare, dar şi PR şi comunicare, social media şi copywriting -, dar despre asta am mai scris. Am apucat să testez, în tot acest timp, variantele care-mi asigură fundalul sonor cel mai confortabil şi de care nu mă mai dezlipesc de vreun an încoace, prezentându-vă trei variante pe care eu le folosesc alternativ.

Am rătăcit prin playlist-uri de YouTube, mi-am făcut cont de Spotify numai ca să descopăr că pe Paraziţii gătesc bine, nu scriu, mi-am instalat aplicaţii cu radiouri din toată lumea şi am avut o pasiune trecătoare pentru La Grosse Radio şi Radio Paradise. Mi-ar fi fost de folos nişte recomandări pe care nu am ştiut de unde să le cer, de vreme ce nici alţi freelanceri nu mai cunoşteam, aşa că sper să vă ajute dacă lucraţi de acasă şi vreţi o atmosferă anume, fie că asta înseamnă că scrieţi, desenaţi, compuneţi sau pur şi simplu scrieţi o lucrare şcolară.

Darkedge a fost revelaţia anului trecut pentru mine; uşor eclectic, cu un playlist care m-a surprins mereu, căci după o Lana del Rey poţi auzi nişte Robin and the Backstabbers sau Moonlight Breakfast şi 10 000 Emerald Pools de la Børns sau ceva mai mainstream, aşa cum e Billie Eilish, cea pe care am descoperit-o demult, la începuturile ascensiunii ei. E radioul care are doar muzică; nici reclame, nici animatori. Ascultă aici.

Urban Sunsets e radioul ăla pe care-l asculţi dacă Radio România Cultural e prea mult pentru tine şi toate celelalte posturi de muzică prea puţin. Cu misiunea de a aduce mai aproape de cei interesaţi, acest post de radio reuneşte elemente ale divertismentului de calitate: muzică, literatură, fotografie, un loc pentru oraşul care vrea să respire, aşa cum spun ei pe site. Aici am descoperit muzică excelentă şi nişte scriitori excelenţi dintre cei cu care a făcut interviuri Marius Chivu. Ascultă aici.

Radio România Cultural e doza zilnică necesară de cultură şi merge mai ales pentru momentele în care ai de editat ceva, de tăiat, decupat, asortat, inserat fotografii şi linkuri, când trebuie să fii atent la cantităţi şi dimensiuni, la estetica de ansamblu şi nu la a corecta un text, de exemplu, căci îţi poate distrage atenţia. În plus, de aici îţi iei cele mai multe dintre informaţiile necesare domeniului tău, iar artiştii prezentaţi, invitaţi, intervievaţi sunt oazele de inspiraţie de care poate ai nevoie şi pe care îi regăseşti în emisiunile Elenei Vlădăreanu, Adelei Greceanu, Matei Martin,  Ioanei  Bâldea Constantinescu şi nu numai. Ascultă aici.

Pe mine m-au ajutat să-mi înfrumuseţez zilele aceste posturi de radio, iar muzicii bune şi pe gustul meu oarecum eclectic i se alătură inspiraţia de care am nevoie zilnic (şi pe care nu o iau numai din cărţi, cafea şi vin) şi informaţia care priveşte industriile creative în ansamblul lor, nişate aşa cum nu le poţi identifica în altă parte. Totuşi, accept şi aştept orice recomandare de radio care vă ajută pe voi să vă concentraţi când lucraţi de la biroul din sufragerie sau din balcon.


Main photo: skitterphoto.com/ pentru pexels.com

Facebook Comments