Mereu avem nevoie de eroi sau exemple, fie că abia spunem primele cuvinte, fie că gândim realist în perspectivă și ni le imaginăm pe ultimele. Vârstele adulte nu sunt mai puțin caracterizate de nevoia de a ne inspira de la semenii care au trecut prin aceleași întâmplări ca noi sau, mai mult, prin tot felul de teste pe care ne imaginăm că le-am putea depăși. Sau ne-am dori să credem asta despre noi, în orice caz. Pentru copilul avid să ridice privirea la un adult care pare supererou și pentru adultul care vrea să nu-și dezamăgească acel copil interior plin de speranțe este cartea despre care vă povestesc astăzi.

Supraviețuitorii. Întâmplări extraordinare din sălbăticie și de dincolo de ea a apărut la Editura ART, în colecția Sapiens, în 2018. Are o grafică excelentă și e o bucurie și dacă ne referim doar la partea tactilă și vizuală, strict estetică. Un minus i l-am descoperit în câteva (două-trei) exprimări tare nefericite, probabil scăpări la traducere care nu au fost descoperite ulterior, însă plusurile eclipsează aceste rateuri pe care am simțit nevoia să mi le subliniez în carte. Până la urmă, n-am de unde ști dacă nu cumva traducerea aceasta chiar este asumată sută la sută exact așa cum este. Pentru că-i posibil, de ce nu?, ca un fost traducător să aibă de comentat acolo unde un cititor obișnuit nu ar avea.

Mi-ar plăcea să mă pot întoarce în timp, la mine copil, și să-mi ofer o carte ca asta – sau ca multe altele apărute și la noi după 2015. Mă refer la toate aceste cărți pentru copiii care au început să citească singuri, care abia mai au nevoie de ilustrații prin cărți și care pot să-și descopere eroi sau să-și inventeze unii pe măsura intereselor și dorințelor lor și să facă asta citind despre cei care să le devină imediat inspirație.

O parte dintre istorisiri sunt de-a dreptul macabre, dacă în acești termeni vrem să le judecăm, însă nu am considerat niciodată că din literatură s-ar naște marile traume ale copilăriei, mai există cel puțin câțiva factori majori care precedă cărțile într-un posibil astfel de top. Sunt reale, asta contează, chiar dacă simplificate, reduse la elementele-cheie – așa cum ar trebui să fie o carte al cărei public-țintă se încadrează în categoria 10+ în care eroii sunt prinși în subteran săptămâni întregi (Branț Webb și Todd Russell în 2006), se operează singuri (Leonid Rogozov în Antarctica, în 1961) sau luptă cu un grizzly (Hugh Glass în America anului 1823, povestire care a servit drept inspirație ulterioară pentru The Revenant, filmul cu Leonardo DiCaprio).


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea aici.

Facebook Comments