Mi-a plăcut teribil de mult Povestea mea (despre care am scris aici), așa că am știut de la apariție că urma să citesc rapid și Lumina din noi, chiar dacă  de obicei mă descurajează subtitlurile de tipul „Cum să învingi în momentele dificile”. Mă bucur că n-am cedat impulsului de a ocoli cartea din cauza subtitlului pentru că am redescoperit în ea o povestitoare care mă prinsese deja din Becoming: o femeie simplă și fascinantă, dispusă să-ți detalieze și cele mai penibile momente ale vieții ei (sau să te facă să crezi că cele despre care îți spune sunt cele mai penibile), dar și pe cele mai uimitoare.

Aș spune despre Lumina din noi că este o carte de dezvoltare personală cu puternice accente de jurnal; vei găsi aici uneltele pe care le folosește Michelle Obama pe plan personal și profesional pentru a depăși stresul și anxietatea. Vorbim aici despre obiceiuri, practici, atitudini și convingeri născute fie din experiență personală, fie preluate din familia ei, fie din a soțului sau chiar ale prietenilor de familie. Autoarea spune că nu vrea să-și transforme cartea într-un manual de instrucțiuni și eu pot garanta că nu este așa, ceea ce mă bucură. Parcurgând Lumina din noi, am avut senzația puternică de apropiere pe care o simt când stau la cafea cu o prietenă apropiată, dar pe care n-am văzut-o de prea multă vreme: unele informații mă surprind, pe altele le intuiam, dar în toate văd miezul unei povești înduioșătoare sau pline de forță.

Nu un manual de fericire

Lumina din noi începe cu sinceritate și naturalețe: când vine pandemia, Michelle Obama comandă online haotic jocuri de societate și hârtie igienică, la fel ca cei mai mulți dintre noi. Și încă ceva, niște obiecte care îi schimbă percepția înrădăcinată despre hobbiuri și activități de relaxare. Ce reușește ulterior în carte este să ofere perspective inedite fără a da sfaturi, fără poziții de superioritate și aroganță – pur și simplu relatează ce funcționează pentru ea și de ce, ce soluții are pentru anumit probleme (casă, familie, copii, relație conjugală, prietenie, proiecte profesionale, provocări ca fostă primă doamnă a SUA). La fel ca în Povestea mea, nu am avut vreo clipă bănuiala că ar cosmetiza ceva, mai ales pentru că își inventariază serios comportamentele dăunătoare aparent pozitive: cum s-a ținut mereu ocupată înainte de pandemie și cum totul s-a apropiat apoi vertiginos de o depresie, cu toate întrebările și nemulțumirile ieșind la suprafață. Înainte de Covid, Michelle Obama nu avusese pasiuni al căror unic scop să fie relaxarea și nu are vreo jenă în a-și recunoaște minusurile și preconcepțiile deoarece e perfect conștientă că lucrează mereu pentru a obține un sine mai tolerant și mai educat.

În fața oglinzii, de exemplu, Michelle Obama e ca fiecare dintre noi, marcată de nesiguranță, dar poate că asta o face să fie directă. Dă detalii despre viața privată, despre aspirațiile din copilărie (când se visa Nadia Comăneci) și despre moștenirea de la strămoși (fricile, dar și educația dată mai departe pentru a ușura viețile urmașilor, munca făcută din greu și discriminarea fățișă sau intuită cu care mulți au avut de luptat).

Lumina din noi nu e un manual de fericire, dar cred cu tărie că este un instrument care să te ajute să îți (re)descoperi pașii de făcut spre fericire, în propriii termeni, doar inspirat/ă de Michelle Obama. Iar asta ar însemna că și-a atins scopul cartea, mai ales în virtutea crezului familiei Obama, acela de a ținti mai sus. Veți afla din carte, dacă nu știți deja despre asta, de ce spun despre importanța de a ținti sus. Și veți mai descoperi și un omagiu adus deschizătorilor de drumuri, puși pe a demonstra tocmai pentru ca cei care îi urmează să nu mai fie nevoiți să demonstreze la fel de asiduu; este, deopotrivă, și o pledoarie pentru viața offline, pentru profesionalism, dar și pentru autenticitate pe plan personal. Nu în ultimul rând, putem vedea Lumina din noi ca pe un mic manual de parenting, precum și unul de women empowerment, de relații de cuplu și de… umanitate.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea aici.

Facebook Comments