M-am născut în 1991 într-un sat din Bacău. Am descoperit cititul de foarte devreme, iar scrisul s-a instalat pe parcurs, mai timid, și mă bucur că nu sunt unul dintre cei care scriu mai mult decât citesc. După filologie cu engleză intensiv la Colegiul Național „Grigore Moisil” din Onești a urmat licența în American Studies la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov, apoi un masterat în Inovare Culturală și unul în Cultură și Discurs în Spațiul Anglo-American, ambele la aceeași instituție.

Am lucrat în librărie și la crâșmă, în edituri, în publicitate, marketing și presă, în organizații neguvernamentale și cine mai știe pe unde, iar de prin 2017 m-am împrietenit cu freelancingul: așa am tradus, am corectat și redactat cărți care au apărut ori stau să apară la edituri mari și mici din România. Am și publicat câteva cărți, despre care nu simt că am motive să vorbesc des.

Despre cărți scriu constant de mai bine de 10 ani: am început la Hyperliteratura (pe vremea când era doar revistă, nu editură, ca acum), am continuat cu Serial Readers (și-am țopăit când „Cartea după care nu îmi voi reveni niciodată” a depășit 10k vizualizări), iar în paralel mi-am făcut un blog căruia i-am spus Irrefutabilis din motive evidente: nu voiam să fiu contrazisă. Tot de prin 2017, ceva mai matură, m-am luat mult mai serios și-am început construcția la ancazaharia.ro, acest loc pe care încerc să-l țin actualizat periodic cu tot ce mă bucură și-mi place suficient cât să dau mai departe: în mare parte recomandări de cărți, pe-alocuri îndemnuri la a vedea filme, câte o știre care mi se pare demnă de luat în seamă în domeniile care mă preocupă pe mine și, sper și cred, și pe urmăritorii mei – cărora eu le spun, simplu și din inimă, prieteni.

Din 2021 sunt co-fondator și redactor-șef la Revista GOLAN.

Ocazional, scriu în Dilema veche.

ancazaharia.ro: Tu ce citești azi?

Pe ancazaharia.ro scriu, în cea mai mare parte, despre cărțile care îmi plac. Nu investesc des timp și energie pentru a argumenta de ce nu mi-a plăcut ceva – poate îmi lipsește capacitatea de a pricepe, poate nu e timingul excelent, poate nu sunt parte din publicul-țintă, așa că prefer să mă concentrez pe ce am de spus despre ce mă entuziasmează, mă provoacă, mă face fericită sau mă face fărâme. Dacă o carte mă scutură suficient, trebuie să afle și ceilalți despre ea. E atât de simplu. Dacă primesc o carte de la autor sau de la editura care a publicat-o, dacă semnăm un contract prin care mă angajez să aduc în atenția comunității mele un anumit titlu, specific mereu și repet și reiau până sunt crezută pe cuvânt, ca să nu construiesc așteptări: nu scriu pozitiv pentru că mi-ai cerut, m-ai rugat, m-ai plătit sau m-ai constrâns. Raportez cu bucurie că scriu ce vreau, când vreau, mereu cu sinceritate.

Pentru mine, viața e #poezie, dar și proză scurtă, roman, teatru… tot.

Susținere

Site-ul ancazaharia.ro folosește instrumente de marketing afiliat, ceea ce înseamnă că eu primesc o mică parte din valoarea comenzilor pe care le dai accesând linkurile care te trimit de pe site-ul meu către librării sau alți comercianți. Mă ajuți dacă, atunci când vrei să îți cumperi o carte nouă, o faci la recomandarea mea, dând click pe un link din site sau pe un banner prin care anunț promoții sau alte vești bune pentru îndrăgostiții de carte (în general tipărită, dar nu numai).

Dacă te-a bucurat vreodată ceva ce ai citit aici sau ai aflat de la mine, mă ajută enorm să iei în calcul să susții proiectul meu pe Patreon, astfel înscriindu-te automat și la o serie de concursuri și beneficii pe care le acord cât de des și de substanțial pot din resursele proprii, AICI.