Nu-mi dau seama dacă seria din care face parte Grădina cu fluturi, Colecționarul, este un fel de omagiu adus lui Fowles, deși se prea poate și așa ar avea sens. Chiar dacă urăsc fluturii, de oricare ar fi ei, am ales să citesc cartea din două motive: a tradus-o Cristina (alături de Alex Voicescu), deci n-avea cum să fie cu genul de ființe care nu-mi plac mie, iar al doilea a fost descrierea cărții de pe site-ul editurii:

Lângă un conac impresionant se află o grădină.

În această grădină cresc flori luxuriante, arbori seculari și… o colecție de prețioși fluturi: tinere femei care au fost răpite și atent tatuate pentru a semăna cu noile lor nume date. Supraveghetor este Grădinarul, un bărbat aspru, delirant și întunecat, obsedat cu capturarea și păstrarea specimenelor sale atât de prețioase.

Da, cred că vreau să spun că acești Fluturi au fost mult mai pe gustul meu decât oricare alții. Pentru că aceștia din cartea în cauză sunt tinere fete, răpite și abuzate, pe care un tip bogat și în vârstă le ține ascunse și pe care le tatuează cu aripi colorate de fluture – pe spate sau pe față.

Lăsând deoparte groaza pe care o simt la gândul că te poate tatua cineva împotriva voinței tale, nu știu de ce, dar întreaga serie de abuzuri la care sunt supuse fetele nu m-a șocat (poate pentru că sunt mult prea conștientă că this is real life, nu e multă ficțiune acolo, e perfect plauzibil, iar realitatea e mult mai de temut!).

Inara, fata care povestește totul la poliție apoi, greoi, dar cu o inteligență de invidiat, este adorabilă: e cinică, puternică, e deșteaptă, are compasiune, dar știe că deseori nu ajută la nimic să o spună, ci doar să o arate; Inara e o tânără femeie a cărei copilărie pare să fi fost mai neagră decât să fie captivă în colecția de adolescente a unui moș nebun.

E o carte bună, scrisă bine, un thriller care seamănă, calitativ, cu Fata cea bună, despre care am scris aici. Și, bineînțeles, cu părintele „speciei”, Colecționarul lui Fowles. Și cu o copertă bine aleasă.

Dacă te face curios și vrei să te convingi cu ochii tăi, Grădina cu fluturi e la reducere aici.

Facebook Comments