La film e frumos, pătrunzi în alte lumi și uneori nu mai ieși de-acolo nici după ce filmul se termină.

La film e frumos, afli lucruri noi, îți lărgești orizontul, devii mai tolerant, cunoști oameni noi, poate râzi cum n-ai mai făcut-o de mult sau te emoționezi cum nu știai că mai poți.

Dar la film se intră cu telefoanele pe care tipa cu coc de nuntă, blond cu roz și ceva sclipitor în vârf, le apasă pe fugă cu ghearele prea ascuțite, țăcănind în ecranul care aruncă lumină pe fața ei, tot sclipitoare, pe fața celor din jur, pe fața mea, lucind de transpirația cauzată de nervii pe care nu, nu mi-i stăpânesc.

La film se intră cu probleme multe, de rezolvat numai când simți că n-ai respect pentru produsele artei și culturii, oricare ar fi ele, și nici pentru cei de lângă tine. Când răspunzi la apel orice ar fi, când gesticulezi în întuneric și te cerți ca să știe toată sala că e așa cum zici tu și nicidecum altfel.

La film se vând nenorociri de ronțănele, cronțănele, bombonele, popcornele, sucuri cu acid care sar în poala vecinului. Se mestecă, se mestecă fără încetare, să nu dea actorii din gură pe ecran și tu, spectatorul, să nu cumva să rămâi neantrenat la gură. De aia o ai, să dai din ea. Fie că vorbești cu Maricica de lângă tine, fie că vâri acolo și plescăi ca pe pășune, gura trebuie muncită.

Dacă vecinul își bagă ceva, doar ipotetic, în gura pe care n-o ții închisă, te superi. Ce țărani sunt ăștia, domnule, numai scandal caută! Ce inculți, nu vin să se delecteze în liniște, îmi spun mie să tac, păi nu știu ei cine-s eu?

Omul nu știe, dar nu-i pasă, vrea să vadă un ecran mare în față, cu ceva bun la care să se uite. Nu vrea să te vadă și să te audă cum plescăi boabe pocnite de porumb, nu vrea să te audă când îți hleorpăi ciorba aia dulce și cu bule, nu vrea să trăiască neputința că a dat niște bani pe un bilet, dar nu poate avea ce vrea, ci trebuie să se mulțumească cu ceea ce primește de la ceilalți. Un cot în cap la plecare, muci de copil pe scaun, dramele celor care țipă că hooo, dar ceee, stăteam și eu aicișa, ce, chiar trebuie să stai pe locul care scrie pă bilet?

La filmul despre care știi că e cu nuditate și scene explicite nu vreau să te pălească dur moralitatea inutilă și să gemi că vai, se văd puțe și se pupă oameni, câh. La film nu vreau să îi explici gagicii tale, căreia nu îi pasă, că haha, uite ce a zis ăsta. Uite ce a zis și celălalt. Se deschide o ușă. Haha, ești nebun, s-a deschis o ușă.

Lasă-i pe ceilalți să vadă și ei. Să audă. Să citească subtitrarea și să aibă singuri revelația evidentului.

Facebook Comments