Am zis că răsfoiesc Arta despărțirii, arta împăcării. De la căsătorie la divorț și înapoi într-o zi relaxată și m-am trezit citind-o de la un capăt la celălalt și luând notițe pe care m-am gândit că e util să le dau mai departe.

Aș sugera să citești Arta despărțirii, arta împăcării. De la căsătorie la divorț și înapoi când simți că te frustrează fie relația în care te afli, fie singurătatea care poate deveni copleșitoare după o vreme. Asta pentru că autorul pleacă de la premisa corectă, din punctul meu de vedere: un fel de „mie mi s-a întâmplat așa, astfel că am cercetat și am tras următoarele concluzii”, ceea ce ajută la a găsi puncte comune între povestea proprie și perspectivele din carte. Punctarea opiniei autorului se face (și) prin inserturi din poveștile altora, într-un limbaj clar, deloc tehnic – totul curge ca o poveste cu concluzii de bun-simț și remarci asta chiar și-acolo unde e posibil să nu fii în totalitate de acord.

Apropo de asta, am dat de câteva astfel de paragrafe: ceva cu violență domestică (insuficient detaliat și, prin urmare, ambiguu), câteva generalizări (adică tot la mine e problema, că mi-ar fi plăcut mie să nu fie totul atât de ferm împărțit în femei și bărbați și relațiile dintre ei – ce facem cu relațiile persoanelor de același sex, de exemplu?).

În orice caz, cum spuneam, așteptam lucrurile astea până să pricep că Arta despărțirii, arta împăcării. De la căsătorie la divorț și înapoi este un fel de curs introductiv în varietatea motivelor pentru care și în care se termină relațiile, motive care pot fi mai bine înțelese, cred eu, dacă ai trecut deja prin ceva intens asemănător. Altfel, poate că e o lecție pe care e bine să o ții minte pentru când va fi cazul: e foarte important să știi când sunt posibile prietenia și/sau împăcarea după o relație amoroasă – un lucru pe care eu cred că puțini îl pricep cu adevărat. La fel, e util să distingi nuanțele fidelității și ale infidelități, să cunoști toate aspectele pe care le presupune o despărțire, tentația exploatării slăbiciunilor celuilalt (emoțional, financiar, prin statut etc.). În același timp, aici ai o mare parte dintre motivele pentru care să nu stai alături de cineva, atât aspecte pragmatice, obiective și „reci”, calculate, cât și unele ce țin de spiritualitate.

Aș recomanda cartea asta mai ales unei versiuni trecute ale mele, Ancăi de acum vreo 2-3 ani, chiar 4-5, când mi-ar fi prins bine să pricep când și cum (nu) se termină lumea. Arta despărțirii, arta împăcării. De la căsătorie la divorț și înapoi este un frumos reminder despre cum nu avem garanții în legătură cu nimic, ci doar putem spera și discuta și munci pentru un scop comun. Bonus, la final ai câteva exerciții care prind bine în momentele ceva mai dificile.


Nu trebuie să fiu crezută pe cuvânt; găsești cartea aici.

Facebook Comments